Perpignan, France

El Centre del Món

The project includes TGV station, bus station, shopping center, offices and two hotels

The New Nuclei Area of the TGV [high speed train] station, which includes the multi-purpose complex (shopping centre, hotel and offices) is the element around which the municipal townplanning operation to revitalise Saint Assiscle revolves and makes the new station an intermodal centre of urban development and the new economic driving force of the city. This district is separated from the centre and its surroundings by the fracture caused by the railway line and the SNCF station. The project is structured on a linear axis from the outline of the rail tracks that at ground level becomes a public space connecting with the city centre via a boulevard. The different buildings are on both sides of the axis and a large pergola joins them together in a complex headed by the sports facilities, the only isolated specific volume that acts as a new urban symbol.

 

Photographs: Nicolás Pinzón

The facades are treated with a ventilated exterior skin of changing colors from dark red to dark blue, passing through oranges, yellows, various greens and blues, creating a dynamic and diverse effect along the almost 400 m. of length of the building

Photographs: Nicolás Pinzón

Use of cookies

We use our own and third party cookies to improve your accessibility and to customise and analyse your browsing. By continuing to browse the site, we consider that you are agreeing to their installation. You can change the configurations or find more information in our Cookies Policy.